Skip to main content
Ableton Live

Pro Tools of Ableton

Al jaren moet ik het aanhoren, gebruik jij Ableton om geluid op te nemen? Waarom geen Pro Tools?, dat gebruiken alle Pro`s. Oké, maar ik ben Ableton gewend en vind het prima werken, waarom switchen? Sowieso ben ik DJ, en geen producer. En voor DJ`s is Ableton handig, want zij kunnen verschillende delen van hun tracks makkelijk instarten. Je kunt dus alleen een beat starten, of alleen een melodie. Zo kun je laagjes maken. Je kunt zelfs de beat synchroniseren met een CD die je hebt draaien op bijvoorbeeld een Pioneer CDJ-2000. Het pakket is minder gericht op het maken van een nummer met kop en staart (maar het kan wel). Ik moet zeggen, nieuwsgierig als ik ben, heb ik toch Pro Tools geïnstalleerd op m`n computer.

Ableton Live
Ableton Live

Aan de slag met Pro Tools!
Wat nu, alle plugins die ik draai in Ableton worden niet gevonden in Pro Tools. Een korte sessie Googlen verteld mij dat Pro Tools alleen AAX plugin`s ondersteund. Dat is balen, want ik ben gewend aan VST plugin`s. Na wat uitzoekwerk ondersteund mijn belangrijkste plugin pakket (Komplete Ultimate) gelukkig grotendeels AAX. Alles opnieuw geïnstalleerd, en klaar dacht ik. Tijdens het opstarten van Pro Tools zie ik dat ze ingeladen worden, dus dat is appeltje eitje. Vervolgens heeft het een volgende Google sessie gekost om te zien waar ik ze in kan laden. Hier zie je kleine verschillen, wat bij Ableton gewoon een plugin heet, heet bij Pro Tools een insert. Kleine, nietszeggende verschillen, waar iedereen overheen zal komen.

Pro Tools
Pro Tools in actie!

Ik ben nog maar net begonnen met Pro Tools, maar voor zover ik het nu kan beoordelen is het een prima stukje software. Wennen is het zeker, want Ableton heeft een behoorlijk afwijkende interface. Wel vind ik het prettig dat de basis van Pro Tools heel simpel gehouden is. Er is nog een hoop verdieping mogelijk, gelukkig heb ik een gratis setje tutorials gekregen. Verder is het handig dat veel meer vrienden deze software gebruiken, dan kan ik altijd nog eens een belletje wagen! Dat is ook zo mooi aan muziek, iedereen die er mee bezig is, is gepassioneerd en verteld graag over zijn ervaringen en kennis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.